top of page

Bilim Merkezi Kurması İçin İzlemesi Gereken Adımlar

Bilim Merkezi Konsept ve Kurulum Çalışmaları

Bilim merkezleri içeriği bakımından çok zengin bir konu yelpazesine sahip olması dolayısı ile tasarlanan yatırımda yer alacak olan alanların belirlenmesi ve sergilenecek olan deney

düzeneklerinin seçimi ve yerleşimi büyük önem

taşımaktadır. Seçilen deney düzeneklerinin

konusal ve kategorik olarak birbiriyle

bağlantılı olması veya tamamlayıcı bir

özelliğe sahip olması ziyaretçilerin bilim

merkezinden alacağı verimi büyük

oranda arttırmaktadır.

Bilim merkezi yatırımı yapılacak olan

şehrin imkan ve ihtiyaçlarına uygun

ana konseptin belirlenmesi, bu konseptin

detaylarının oluşturulması, bilimsel ve

akademik çalışmalarının yapılarak proje

dokümantasyonun tamamlanmasıyla

yatırım planlamasının ilk ve en önemli

safhası gerçekleştirilmiş olacaktır.

Bilim merkezi kurulması için öncelikle

kurum bünyesinde uzman ekip kurularak uzun ve

özenli bir çalışmanın sonucu olarak kente kurulacak Bilim Merkezi Projesi kapsamında yürütülen konsept oluşturma ve kurulum çalışmalarını başarıyla tamamlayarak bu alanda yoğunlaşılması gerekmektedir.

Darren_Cheung-6-1.jpg

Bina Tasarımı ve Mimari Proje

Kurulacak olan bilim merkezinin mimari projesi, kurum bünyesindeki proje ekibi tarafından belirlenen konsept dahilinde ve şehrin demografik özelliklerine uygun olarak hazırlanmalıdır. Hazırlanacak olan mimari proje; yatırım sahibi kurumun (belediye, valilik vb.) istek ve ihtiyaçlarına uygun olarak statik, elektrik, ısıtma, soğutma, havalandırma, güvenlik vb detayları da içerecek şekilde genişletilebilmelidir.

Deney Alanları Tasarım, Tedarik, Üretim ve İçerik İşleri

Deney Alanları Tasarım

Arizona-Science-Center-34403.jpg

Bilim merkezleri içerisinde yer alan konseptler doğrultusunda deney alanları düzenlenmektedir. Bilim ve alt disiplinleriyle alakalı oluşturulan konseptlerden çıkışla, bilim merkezleri içerisinde konseptler arası geçiş büyük önem taşımaktadır.

Birbirleri ile bağıntılı deney düzeneklerinin ardı ardına uygun bağlantılar ile sergilenmesi ve projelendirilmesi ziyaretçiler açısından da önem arz etmektedir. Belirli bir konsept ile ilgili düzenekleri gezen ziyaretçi, o konu ile zihin yormaktadır ve o konu ile bilgiler almaktadır. O istasyondan bir diğer noktaya geçişte konuların bağıntılı olması bilginin kalıcılığı ve kolay öğrenme açısından da önemli bir noktadır.

Bunun yanı sıra görsel algı noktasında da, dikkat çekici bir tasarım ve alan paylaşımı da bir diğer önemli noktadır

 

Deney alanlarının tasarımıyla ilgili olarak, kurulacak olan uzman kadro ve akademik destek sağlayıcıları ile, bilginin kolay öğrenilmesi, akılda kalıcı olması, görsel açıdan dikkat çekici olması noktasında çalışmalar yürütülmelidir.

Ürün Tedarik

Bilim merkezinde, belirlenen konseptler doğrultusunda kullanılacak deney düzeneklerinin tedarik edilebileceği firmalar ile ürünler bazında gerekli bağlantıların kurulması, bu noktada ürünler odaklı maliyet araştırması, ürün tedarik aşamasındaki ilk adım çalışmalarıdır.

Pazar araştırması sonucunda, en uygun maliyet ve en yüksek verim kriterleri baz alınarak seçilecek firmalardan ürünlerin siparişleri verilmelidir. Siparişi verilen ürünlerin gümrük işlemleri, olası bilim merkezine nakliye firmaları ile anlaşılarak aktarılması sağlanmalıdır.

Bilim ve teknoloji merkezinde kullanılacak deney düzeneklerinin temini için dünyadan birçok tedarikçi firma ile irtibata geçileceği için titiz bir çalışma yürütülmelidir. Bilim Merkezinde yer alacak ürünler belirlendikten sonra, tedarikçi firmalarla anlaşmalar yaparak ürünlerinde ithalatını başarıyla gerçekleştirilmeli ve bu konuda danışman bir firma çalışması önerilmektedir. İthal edilen ürünlerin gümrükten geçişinin yapılması ve nakliye firmaları ile anlaşılarak ürünlerin merkeze taşınması için gümrük ve taşıma işleri yapan alanında uzman danışmanlar ile çalışılmalıdır.

Üretim

Bilim ve teknoloji merkezlerinin vizyon kurum olmalarının bir noktası da bilgi üreten, bilgiyi yayan olmasının yanı sıra üreten noktasında da etken olmasıdır. Bu noktada bilim merkezleri bilim ve alt disiplinleriyle alakalı fikirleri deney düzeneği haline getirme noktasında da çalışmalar yürütmektedir.

Oluşturulan fikir doğrultusunda, teknik çizim yapılması, gerekli ekipman listesinin çıkarılması, çıkarılan liste doğrultusunda firmalarla bağlantıya geçilmesi, tedarik edilen araç – gereçlerin yapılan teknik çizim doğrultusunda kurulumu üretim aşamalarını oluşturmaktadır.

Bilim merkezlerinde yer alan tüm deney düzenekleri kendileri için özel olarak hazırlanmış içeriğe sahiptirler. Bu şekilde ziyaretçilerin deney düzeneklerinin çalışma prensibi, anlatılan teori hakkında bilgi, deneyden gözlemleri hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmıştır.

Kurum bünyesinde kurulacak bir teknik ekip ile deney düzeneklerinin imalatına başlayarak kısa sürede dünya standartlarını yakalamış ve yapılan ar-ge çalışmaları ile ürün kalitesini her geçen gün arttan çalışmalar yapılması mümkündür.

Kentucky+Science+Center+Science+in+Play+

Deney Düzenekleri Kurulum, Tamir, Bakım ve Garanti İşleri

Deney Düzenekleri Kurulumu ve Teknik Eğitimler

Bilim merkezleri için tedarik edilen veya üretilen deney düzeneklerinin tasarlanan alanlarda kurulumunun yapılarak çalışır hale getirilmesi ve deney düzeneğinin çalışma şekli hakkında teknik bir eğitimin verileceği bir eğitim süreci planlanmalıdır.

Bilim Merkezi için yurtiçi ve yurtdışından tedarik edilen veya üretilen

deney düzeneklerinin kurulumu merkez bünyesindeki uzman kadro tarafından yapılmalı ve tüm ürünler çalışır bir hale getirilmelidir. Bunun yanında tüm ürünlerin Türkçe kullanma kılavuzları hazırlanmalı ve bilim merkezi içerisinde yer alan personelin eğitimleri kısa sürede

tamamlanarak her biri deney düzeneği kullanımı ve işleyişi açısından bilgilendirilmelidir.

bkpam2277506_pushcolour.jpg

Teknik Destek (Bakım – Onarım)

Tedarik süreci tamamlanan, kurulumu yapılan tüm ürünlerin periyodik olarak bakım hizmetleri yürütülmelidir. Kullanım sıklığına bağlı olarak deforme olan ürünlerin bakım ve tamiratları belediye bünyesinde oluşturulan teknik ekibi tarafından yerinde veya atölyelerinde yapılmalıdır.

Kurumsal Kimlik Oluşturulması ve Görsel İçerik İşleri

Kurulacak olan bilim merkezinin hedef kitle ile doğru bir şekilde buluşturularak bulunduğu coğrafya içerisinde marka haline getirilebilmesi ancak ve ancak doğru bir kurumsal kimlik stratejisi oluşturulması ile mümkündür. Kurumsal kimlik stratejisinin ve unsurlarının oluşturulması, kurulacak olan bilim merkezinin azami ölçülerde ziyaretçi çekebilmesine zemin hazırlayacak görsel iletişim çalışmalarının tamamını kapsayan geniş çaplı çalışmalar bütünüdür.

Kurumsal kimlik çalışmaları kapsamında gerçekleştirilmesi gereken hizmetler aşağıdaki gibidir;

İsim, Logo ve Görsel Konsept Oluşturulması

Dünyadaki tüm belli başlı hizmet merkezlerinde olduğu gibi bilim merkezlerinin de kendine has bir ismi, logosu, ikonu, görsel konsepti yada başka bir deyişle kurumsal karakterinin oluşturulması gerekmektedir. Bu unsurlar, bilim merkezinin yer alacağı ve anılacağı her yerde kullanılacağı için en fazla dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.

Kurumsal Kimlik Materyalleri ve Websitesi

fleming_logo_ontario_science_centre_1968

Bilim merkezinin kurumsal bir kimlik kazanması amacıyla oluşturulan katalog, broşür, tanıtım filmi, 3D modelleme, kartvizit, antetli vb. tüm materyallerin yer aldığı hizmet kalemleri bilim merkezi kurumsal kimlik materyalleri başlığı altında gerçekleştirilmektedir.

 Günümüzde internetin önlenemez yükselişi ve sosyal medyanın tanıtımdaki rolünden yola çıkarak Bilim Merkezlerinin web-sitesinin web 2.0 mantığı ile oluşturulması ve interaktif bir şekilde kullanıcılarla etkileşim sağlanması, bilim merkezinin kent içinde ve yurt içinde tanıtımının en önemli parçasını oluşturmaktadır. Merkez teknik ekibi yapacağı çalışmalarla her yaştan insanın ilgisini çekecek ve bilim merkezi bünyesinde yapılacak tüm faaliyetlerin kullanıcılara rahatlıkla ulaşmasını sağlayacak bir sistem tasarlayabilmektedir.

Bina İçi Görsellerin Tasarımı

Bina içinde yer alan tüm görsel materyaller (ürünlerin açıklamaları, bilgilendirme panoları, yönlendirmeler vb) oluşturularak konsepte uygun olarak tasarlanmalı ve ziyaretçilerle en etkin şekilde iletişim kuracak bir görsel altyapı oluşturulmalıdır.

Bilim Merkezi İşletmeciliği, Eğitim, Yönetim ve Planlama İşleri

Dünyada lider konumda bulunan bilim merkezlerine yapılan araştırma gezileri ve gözlemleri ile birlikte işletme yöneticileri ile yapılan görüşmelerden ve alınan tavsiyelerden yola çıkarak Türkiye’ye uygun bir işletme modeli her kurum tarafından kendisi için geliştirilmelidir. Bu model ile bilim merkezine uygun bir organizasyon şeması oluşturularak bilim merkezinin tüm birimlerinin etkin çalışması hedeflenmelidir. Organizasyon şemasında genel olarak bilim merkezlerine uyumlu bir şekilde tasarlanan İnsan Kaynakları Modeli, Finansal Model ve Pazarlama Modeli ön plana çıkmaktadır.

Gönüllü Sistemi

Bilim Merkezinin sürdürülebilirliği açısından en önemli konulardan biri olan gönüllü sistemi; bilim merkezinin gelişiminde proje üreterek rol almak isteyenleri, bilim merkezinin projelerinde yer almak isteyenleri ve bir şekilde bilim merkezine destek vermek isteyen herkesi tek bir çatı altında toplamak amacıyla kurulmalıdır. Kentte bulunan eğitim kurumlarını, sivil toplum örgütlerini, iş dünyasını, eğitimcileri ve en önemlisi bilim merkezinin hedef kitlesi olan tüm gençlerimizi bu sisteme dahil ederek bilim merkezinde yapılan veya yapılması planlanan her türlü etkinliğin her yere ulaşmasını sağlamak tanıtım ve kurumsallaşma açısından büyük avantaj sağlayacaktır.

Banner-Volunteer.jpg

Bilim Merkezine Özel Tasarlanan Şenlik ve Festivaller

Bilim merkezleri çerçevesinde, Türkiye’den ve uluslararası boyutta birçok ülkeden bilime ilgi duyan, bilim ve alt disiplinleriyle ilgili çalışmalar yürüten akademisyenlerin, öğrencilerin ve gönüllülerin katılımıyla çeşitli bilim festivalleri gerçekleştirilmektedir.

Bu festival ve şenlikler çerçevesinde,

bilime teşvik edici yarışmalar,

katılımı aktif kılma amaçlı gösteriler,

gözlemler ve bilgiyi paylaşma

ve üretme amaçlı konferanslar yapılmaktadır.

Bu festival ve şenlikler,

bilim merkezlerinin şehre kattığı vizyonun ve ana amaçlardan bir tanesi olan bilim toplumu yaratma olgusunun tüm Türkiye ve uluslararası boyutta yer edinmesi anlamında önemli bir çıkış noktasıdır.

Yerel yönetimlerin alt yapı ve uygulama alanı destekleri ile olası şenlik ve festivaller bilim merkezinden çıkışla kent içi uygulamalar haline de gelebilmektedir.

sciencefest-science-FranklinInstitute-12

Gezici Sergiler ve Simülasyonlar Hizmeti

Bilim merkezi içerisinde oluşturulacak gezici ve geçici sergi konseptleri ile dünyamız ile ilgili konular ziyaretçiler tarafından yapılacak uygulamalar ile öğrenilecek hem de çeşitli konseptler ile bilim merkezi kendini sürekli yenileyen bir hal alacaktır.

Bu süreçte proje ekibi gezici ve geçici sergilerin bilim merkezinde sergilenmesi öncesi ve sonrası tüm planlamaları ve organizasyonunu gerçekleştirmelidir.

Günümüzde yaşayarak öğrenme modelinin ön plana çıkmasıyla birlikte bilim merkezleri açısından simülatörler büyük önem kazanmıştır. Bilim merkezi ziyaretçilerinin hem eğlenceli anlar geçirerek hem de günümüzde her alanda kullanılan popüler konular üzerine fikir sahibi olmaları simülasyonlarla mümkün olmaktadır. Uçak, uzay, helikopter, araba gibi birçok konu simülasyonlar eşliğinde ziyaretçilere sunulmaktadır.

upload-72451780-9214-11e5-9852-b9c9c533d
bana ulasın

Samet TUNA

samettuna@gmail.com
+905322139328

Bursa, Türkiye

  • Siyah LinkedIn Simge
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

Ad *

E-posta *

Konu

Mesaj

Ayrıntılarınız gönderildi

© 2023 by Personal Life Coach. Proudly created with Wix.com

bottom of page